Frodo, Amon Sûl tepesinde Yüzük Tayfları tarafından yaralandıktan sonra acil bir biçimde Rivendell’e yetiştirilmeye çalışılır, ancak Yüzük Tayfları da Tek Yüzük’ün peşindedirler. Kitap ve film ile en büyük farkın görüldüğü yerlerden birisi olan bu sahnenin film versiyonunda, Arwen Hanım yetişerek Frodo’yu yanına alır ve Yüzük Tayfları’nı peşinden sürükleyerek Rivendell’e ulaşmayı başarır. Fakat bu sahnenin kitaptaki orijinal anlatımında, yardıma koşan kişi önemli bir Elf Beyi olan Glorfindel’dir.
Frodo Rivendell’de uyanıp, Gandalf ile Yüzük Tayfları hakkında konuşurken söz Glorfindel’e geldiğinde, Frodo parlayan ve diğerleri gibi solmayan ak bir silüet gördüğünü ve bunun Glorfindel olup olmadığını Gandalf’a sorar; Gandalf’ın cevabı ise Glorfindel’in kim olduğunu sadece Frodo’ya değil bize de anlatır:
Evet, onu bir an için öbür taraftaki haliyle görmüşsün: İlkdoğanların en güçlülerindendir. Bir Elf Beyi’dir Glorfindel; prensler yetiştiren bir soydan gelir.
J.R.R. Tolkien / Yüzüklerin Efendisi / Yüzük Kardeşliği / Nice Buluşmalar
Elf Beyi Glorfindel, Yüzüklerin Efendisi eserinde son olarak Elrond’un Divanı’nda karşımıza çıkar ve sonrasında hakkında başka bir şey duymayız. Ancak bu iki bölüm Glorfindel’i gördüğümüz tek yer değildir. Glorfindel, Silmarillion’da özellikle Gondolin’in Düşüşü bölümlerinde karşımıza çıkan kahraman bir Elf Beyi’dir. Glorfindel’in Ağaç Yılları döneminde Valinor’da doğduğu düşünülmektedir. Glorfindel’in annesi ve babası hakkında bir bilgi yoktur; eşi ve çocuklarının olup olmadığı da bilinmemektedir. İsmi altın saçlı manasına gelmektedir ve büyük ihtimalle Vanyar Elfleri’nden olduğu düşünülmektedir.
Glorfindel’in sadakati ve hizmeti Turgon’a karşı olmuştur. Kendisi pek istemese de Turgon’a katılarak Orta Dünya’ya göç etmiştir, ve Akraba Kıyımı’nda hiç bir payı olmayan Elfler’dendir. Orta Dünya’da Gondolin’li Glorfindel olarak nam salmıştır. Gondolin’in on iki hanedanından birisi olan Altın Çiçek Hanedanı’nın başı olarak Turgon tarafından atanmıştır. Sayısız Gözyaşı Savaşı’nın da içinde olduğu pek çok mücadelede yer alan Glorfindel’in en büyük kahramanlığı ise Gondolin’in Düşüşü’nda olmuştur.
Morgoth’un ordularının Gondolin’e olan saldırıları sırasında oldukça aktif olan Glorfindel, Turgon’un kızı İdril, Tuor ile oğulları Eärendil’in sağ kalanlarla beraber gizli bir geçitten kaçarken onlara yardım etmiştir. Ancak grup bu dar geçitte orklar ve yanlarındaki Balrog tarafından pusuya düşürülünce Balrog’a meydan okuyan Glorfindel sayesinde oradan kaçabilmişlerdir. Balrog ile savaşan Glorfindel, onu karnından yaralasa da ikisi beraber geçitten aşağı düşmüşlerdir. Hayatını kaybeden Glorfindel’in bedeni, Thorondor tarafından geçite taşınır ve üzerine taşlardan bir tepecik oluşturulur. Sarp yamaçtaki bu taş mezarda bundan sonra hep sarı çiçekler açmıştır.
Her ölen Elf gibi Glorfindel’in ruhu da Valinor’a, Mandos’un Salonları’na geri dönmüştür. Glorfindel’in Orta Dünya’ya göçte isteksiz oluşu, Akraba Kıyımı’nda yer almayışı ve daha da önemlisi halkına karşı yaptığı fedakarlık sonucu Glorfindel tekrar bedenlenmiştir. Normal şartlarda yeniden bedenlenen Elfler Valinor’da kalmak zorunda olsalar da, Glorfindel’in akıbeti farklı olmuştur.
Denir ki, Glorfindel’in kudretli bu yeniden bedenlenmede artmış ve neredeyse bir Maia ile eş dereceye gelmiştir. Gandalf’ın yukarıda alıntıladığımız Frodo ile olan konuşmasının bir önceki pasajında geçen cümleler, muhtemelen Glorfindel’i tanımlamaktadır, çünkü Rivendell’in Bey’i Elrond da Valinor’da değil, Orta Dünya’da doğmuştur:
Ve onun can düşmanlarından bir kısmı hâlâ burada, Aynkvadi’de yaşamakta: Elf Bilgeleri, en uzaktaki denizlerin gerisinden gelen Eldar beyleri. Onlar Yüzüktayfları’ndan korkmazlar, çünkü Kutlu Diyar’dan gelenler her iki dünyada birden yaşar ve hem Görünen hem de Görünmeyen’e karşı büyük kudretleri vardır.
J.R.R. Tolkien / Yüzüklerin Efendisi / Yüzük Kardeşliği / Nice Buluşmalar
Glorfindel, Üçüncü Çağ’da Istari ile yaklaşık aynı zamanlarda (Gandalf ile beraber geldiği de söylenir) Valar tarafından Orta Dünya’ya benzer bir görevle gönderilmiş ve son Yüzük Savaşı’nda yer almasa da bu savaşa kadar olan süreçte pek çok savaşta yer almıştır. Onu son olarak Arwen ile Aragorn’un evlilik törenlerinde görürüz ve sonrası hakkında pek bir bilgimiz yoktur.
Görüldüğü gibi Glorfindel, Orta Dünya karakterleri arasında biricik bir yere sahiptir. J.R.R. Tolkien, Rivendell’li Glorfindel ile Gondolin’li Glorfindel’in aynı kişi olup olmadığına dair net bir bilgi bırakmamıştır. Ancak vefatının ardından oğlu tarafından yayınlanan History of Middle Earth serisinde, iki Glorfindel’in aynı kişi olduğuna dair notlar bulunmaktadır. Fakat yine de bu durum pek çok kişi için soru işareti bırakmıştır.
Dikkate almamız gereken ilk nokta, bir Elf olan Glorfindel’in Orta Dünya’da ölüp, Mandos’un Salonları’nda bekleyip, ardından bedenlenmesinin, daha önce ruh ve beden hakkında yazdığım yazılardan da hatırlanacağı gibi, sıra dışı bir şey olmadığıdır. Burada farklı olan, Glorfindel’in kazandığı rütbe ve Orta Dünya’ya geri gönderilmesidir. Ancak tıpkı Eärendil’in Ölümsüz Diyar’a ayak basmasının biricikliği veya Gandalf’ın geri dönüşünün biricik oluşu gibi, Glorfindel’in durumunun da biricik olduğunu söyleyebiliriz.
Daha da önemlisi, yukarıda alıntıladığım iki pasajın, aynı konuşmanın, yani aynı bağlamın bir parçası oluşu ve içeriği, bence Glorfindel’in aynı kişi olduğuna dair en net bilgiyi bize vermektedir. Bildiğimiz kadarıyla o anda Glorfindel dışında “en uzaktaki denizin gerisinden gelen bir Eldar Bey’i” bulunmamaktadır. Birinci Çağ’dan beri Orta Dünya’da kalan ve Rivendell’de yaşayan başka Elf Beyleri olsa dahi, Gandalf’ın tanımladığı özelliklere sahip Elf Bey’inin Glorfindel olması daha muhtemeldir.
“Glorfindel” İllüstrasyonu © Sebastian Giacobino
7 yorum
Muamma olması çok büyük bir sırrı sakladığı içindir. Tolkien’de büyük Alimler gibi burayı açmamıştır. Bunu anlamak için Latif Baba’nın sözlerinin iyi anlaşılması gerekir. Şu makalede yazıyor aslında
https://www.onaltiyildiz.com/?haber,4508
Arwen in yardıma gelmesi düşünülmelidir.
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Arwen’in yardıma gelişi sadece filmde, muhtemelen kadın oyuncunun rolünü büyütmek için kullanılmış bir sahnedir. Tolkien’in farklı taslaklarında dahi böyle bir sahne mevcut değildir.
Teşekkürler. Ben liv tyler ın rolünü büyütmek için olduğunu düşünmüyorum. Peter Jackson, Arwen’i Glorfindel’in bir avatarı gibi lanse etmiştir. Nitekim paganlarda ve Yahudilerde kan anadan geçer derler. Onun gibi. Linkte Latif Baba demiş.
Bu maddeler aslında filmde ki o sahnelerin açıklamasıdır. Glory, Fetih demektir. El ise O anlamına gelir. İlk fetihin sahibi, ilk Fatih anlamına gelir.
Makalenin başında kitapla farklı olduğu yazılmıştı o bedenlenmeden sonra tekrar Arwen olarak gelmiş gibi lanse etmiştir Peter Jackson. Makale çok güzeldi teşekkür ederiz.
ilhan benim merak ettiğim glorfindel için birçok mücadelede yer aldığını yazmışsın.benim glorfindel hakkında en çok merak ettiğim battle of lammoth da ve dagor aglareb savaşlarında olup olmadığı.ani alev savaşında yoktu.ama turgonu takip ettiğine göre battle of lammoth da ve dagor aglareb te var mıydı? glorfindel bu iki savaşta savaştı mı?
glorfindel lammoth savaşında ve dagor aglareb te savaştı mı?
Sorunuz için teşekkür ederim.
Kısa cevap, ben her iki savaşta da olduğu çıkarımını yapabiliyorum, ancak ulaşabildiğim kaynaklarda net yazılı bir belge de göremedim henüz. Lammoth Savaşı İlk Çağ’ın ilk yılında yapılan ve Fingolfin ile takipçilerinin direkt katıldığı bir savaş olduğundan burada var olduğunu düşünmek zor değil. Turgon’u takip edenlerin, Fingolfin ile birlikte, henüz Orta Dünya’ya yeni gelmiş oldukları ve Vinyamar’ı daha kurmadıkları düşünülürse, Glorfindel de bir Turgon takipçisi olarak muhtemeldir ki bu savaşta yer almıştır.
Dagor Aglareb’de ise Turgon bizzat komutanlardan birisi olarak yer aldığı için Ecthelion ve Glorfindel gibi iki büyük kumandanın bu savaşta da yer almış olmaları bence yüksek ihtimalle mümkün.
Ancak belirttiğim gibi bunlar benim çıkarımlarım, sizin farklı bir görüşünüz varsa ya da bu sorunuzun bir açılımı varsa, paylaşmanızı rica ediyorum.
Saygılarımla
cevabınız için teşekkür ederim.eklemek istediğim bir şey yok.bende sizin gibi düşünüyorum.çünkü yabancı kaynaklarda glorfindelin turgonun ordusunu takip ettiği yazıyor.ve savaşta zikredilmemesi o savaşta olmadığı anlamına gelmez.ayrıca turgon fingolfinle birlikte tehlikeli buzdan geçmişti.hatta bu esnada eşini kaybetmişti.ve lammoth savaşı sürgündekiler buzdan kurtulduktan kısa bir süre sonra yapıldı.yani turgon lammoth savaşı esnasında fingolfinin yanındaydı.bu arada ecthelion hakkında geçmişine dair hiçbirşey yok.amandan geldiği tahmin ediliyor.sadece yüksek elf olduğu biliniyor.tolkien ecthelion karakterini neden detaylandırmamış bir bilgin var mı?