Yüzüklerin Efendisi eseri J.R.R. Tolkien’in en bilinen ve üstünde en çok emek harcadığı eser. Silmarillion içeriği ile beni çok etkilese de, Yüzüklerin Efendisi’ndeki edebi tat orada görülmüyor. Bunun sebeplerinden birisi, Tolkien’in eseri Silmarillion’un, her ne kadar yazar çok uzun süredir yayınlamak istese de ilk dönemlerinde yayıncılar tarafından anlaşılamadığından, sonrasında ise kendisinin enerji ve zaman sıkıntısı çekmesinden ötürü yayınlanmaması ve Tolkien’in vefatı ardından oğlu tarafından basıma hazırlanması olarak görülebilir. Ancak bir diğer sebebin de Silmarillion’un bir tarih kitabı biçiminde olması, Yüzüklerin Efendisi’nin ise aynı dünyada geçmesine ve Orta Dünya tarihi açısından önemli bir dönemeç olmasına rağmen, Frodo Baggins hakkında, yani bir kişi hakkında bir hikaye olması olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda bakıldığında Silmarillion içindeki “Beren ve Luthien” ya da Turin’in hikayesi oldukça ilgi çekici. Ancak bir bütün olarak bakıldığında Yüzüklerin Efendisi eseri tam olarak bir kişi hakkında olan, yani Frodo Baggins hakkında ve onun yolculuğunu anlatan bir eser.
40 yılı aşkın süredir Tolkien hakkında ders anlatan, bunun yanında Ortaçağ Edebiyatı ve Karşılaştırmalı Mitoloji alanlarında uzman olan Verlyn Flieger de benzer bir açıdan yaklaşarak Yüzüklerin Efendisi kitabını analiz ediyor. Tolkien’in edebi üslubuna ve dile olan hakimiyetine hayran olan Flieger, yazdığı kitaplarda Tolkien’i ve oluşturduğu Orta Dünya’yı farklı özellikleri ile ortaya koyuyor. Flieger kitaplarında, bir yandan Tolkien’in eserlerindeki zaman yolculuğu kavramı ve zaman algısı üzerine değinirken (A Question of Time), bir yandan Tolkien’in dil kullanımı ve dile yaklaşımını ve hatta Inkling ekibinden olan Owen Barfield’in etkisini araştırıyor (Splintered Light), diğer yandan da bu mitolojinin yapılışını, yapısını ve Tolkien’in zihnini anlamaya çalışıyor (Interrupted Music).
Tolkien üzerine çalışan bir çok akademisyen ve araştırmacı genel eksenlerini Tolkien’in hayatı üzerine oturtsa da, Verlyn Flieger kitaplarında Tolkien’in biyografisinden faydalanıp, daha çok eserler ve eserlerin yapıtaşları üzerinde durmayı tercih ediyor. Böylelikle Tolkien’e ve eserlerine farklı bir açıdan bakmaya kapı açıyor.
Önümüzdeki yazılarda Verlyn Flieger’in kitapları ve kitaplarında değindiği konular üzerine yazmaya çalışacağım. Ama hem kendisini tanımak, hem de Yüzüklerin Efendisi eserinde belki de en önemli parça olan ancak kahramanlıklar, savaşlar ve karşımıza çıkan yepyeni karakterlerden ötürü tam fark edemediğimiz Frodo ve Gollum ilişkisi üzerine ortaya koyduğu farklı bakışı görebilmek adına, kendisinin yaptığı bir TED konuşmasını Türkçe altyazılar ile seyirinize sunuyoruz: