J.R.R. Tolkien sadece Hollywood tarafından sinemalaştırılan kitaplara sahip bir yazar değil. Aynı zamanda akademisyen kişiliği ile de ortaya bir çok yenilik koymuş tarihi bir şahsiyet. Kendisinden sonra onun ve eserlerinin üzerine bir çok çalışma yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Söylediği sözün ne kadar değerli, orijinal ve biricik olduğu da buradan anlaşılıyor. Tolkien üzerine uzmanlaşmış bir çok akademisyen ve araştırmacı ortaya sürekli çok değerli eserler koymaya devam ediyorlar. Bu kişilerden en önde geleni yine bir İngiliz araştırmacı olan Tom Shippey. Shippey’in 14 yaşında Hobbit kitabını okuyarak başlayan Tolkien serüveni yaptığı değerli çalışmalarla devam ediyor.
1943 yılında Kalküta, Hindistan’da doğan Shippey’in yaşamı bir çok açıdan Tolkien ile benzeşiyor. İkisinin de bir İngiliz kolonisinde doğması ve ardından Birmingham’a gelerek King Edwards okulunda eğitim görmeleri, Old Edwardians takımında rugby oynamaları ve sonrasında Oxford Üniversitesi, St. John College’da Eski İngilizce üzerine ders vermeleri bunlardan sadece bir kaçı. Shippey, kendisinin de belirttiği gibi “Tolkien’in ayak izlerini” bir çok farklı konuda takip etmiş bir kişi. Tolkien’in emeklilik yılları ile Shippey’in Oxford’da ders verdiği yılların da kesişmiş olması ve ardından Shippey’in Leeds’de Tolkien kürsüsünü ve onun dersini devralması da kaderin bir cilvesi olarak görülebilir. Bu gibi hoş kaderi benzerliklerin yanında dil bilim, orta çağ, eski İngilizce, İngiliz ve İskandinav mitolojisi gibi konularda da aynı ilgi ve çalışma alanlarını paylaşmaları, Shippey’in bu konudaki en bilgili ve üretken kişilerden birisi olmasını sağlamış durumda.
Kendisi Tolkien ile ilk defa 1972’de bir akşam yemeğinde bir araya geldi ve ardından Shippey St. John’s College’da Tolkien’in müfredatını okutmaya başladı ve bu müfredatın geliştirilmesi konusunda uzmanlığından dolayı sorumlu kişi oldu. Tolkien’in vefatından sonra ise hem profesyonel hem de kişisel takdiri daha da gelişti. Daha sonra Tolkien’in Leeds’deki İngiliz Dili ve Orta Çağ İngiliz Edebiyatı kürsüsünü devraldı. İlk yayınlanan çalışması “Creation from Philology in Lord of the Rings – Yüzüklerin Efendisi’nde Dil Bilimden Yaratılış” oldu. 1982’de ilk kitabı olan “The Road to Middle Earth – Orta Dünya’ya Giden Yol” yayınlandı. Halen Saint Louis Üniversitesi’nde Walter J. Ong’un Sosyal Bilimler Kürsüsünün sahibi olarak akademik çalışmalarına devam ediyor. İlgi alanı genişleyen Shippey son dönemde Tolkien’in öncellerinden olarak gördüğü Grimm üzerine de çalışmalar yapmaya devam ediyor.
2003 ve 2007 yılları arasında Orta Çağ Çalışmaları dergisinde editörlük yapan Shippey, yine 2003 yılından 2009 yılına kadar Uluslararası Orta Çağ Çalışmaları Topluluğu’nun başkanlığı görevinde bulundu. Oxford Bilim Kurgu Hikayeleri Kitabı’nın ve Oxford Fantastik Hikayeler Kitabı’nın editörlüğünü üstlendi. Bunların dışında Tom Allen ve John Holm müstear isimleriyle farklı kurgu roman çalışmalarında da bulundu. The Times Literary Supplement’ta ve London Review of Books’ta kitap değerlendirmeleri yazmaya devam eden Shippey’in ayrıca 2011 yılından beri Wall Street Journal’da bilim kurgu ve fantastik edebiyat üzerine bir köşesi bulunuyor. Bunun yanında bir çok toplantı ve konferansta konuşmacı olan Shippey, Peter Jackson’ın çektiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde de hem danışmanlık görevinde bulundu hem de yapım ile ilgili belgeselde yer aldı. Film sonu jeneriğinde de ismi özel olarak teşekkür edilen kişiler arasında yer alıyor.
Eserleri (Orijinal isimleri ile)
- Roots and Branches: Selected Papers on Tolkien (Zurich and Bern Walking Tree Press, 2007).
- J.R.R. Tolkien: Author of the Century (London: Harper Collins, 2000; Houghton Mifflin, Boston, 2001). [Spanish, German, Italian and Polish translations.]
- The Road to Middle-earth (London: Allen & Unwin, 1982; Boston: Houghton Mifflin, 1983. 2nd, 3rd and 4th successively enlarged editions from Houghton Mifflin, 2003, and HarperCollins, 1993, 2004). [Spanish, Polish, Russian, Italian, and German translations.]
- Arnold’s Studies in English Literature series (London, 1978). [A section from this is reprinted in Modern Critical Interpretations: Beowulf, ed. Harold Bloom (New Haven: Chelsea House, 1988), 33-49. The whole work was translated into Japanese in 1992.]
- Poems of Wisdom and Learning in Old English, (Cambridge: D.S. Brewer, Ltd., 1976; 2nd edition, 1977).
- Old English Verse (London: Hutchinson’s, 1972). [A section of this is reprinted in Interpretations of Beowulf, ed. R.D. Fulk (Bloomington, IN: University of Indiana Press, 1991), 194-205.]
Editörlükleri (Orijinal İsimleri ile)
- Editor, The Shadow-walkers: Jacob Grimm’s Mythology of the Monstrous (Tempe, AZ: MRTS, and Turnhout: Brepols, 2005).
- Co-editor (with Martin Arnold), Correspondences: Medievalism in Scholarship and the Arts, Studies in Medievalism XIV, (Woodbridge: Boydell, and Brewer, 2005).
- Co-editor (with Martin Arnold), Film and Fiction: Reviewing the Middle Ages, Studies in Medievalism XII, (Woodbridge: Boydell & Brewer, 2002).
- Co-editor (with Martin Arnold), Appropriating the Middle Ages: Scholarship, Politics, Fraud, Studies in Medievalism XI, (Woodbridge: Boydell & Brewer, 2001).
- Co-editor (with Richard Utz), Medievalism in the Modern World: Essays in Honour of Leslie Workman (Brepols: Turnhout, 1998).
- Co-editor (with Andreas Haarder), The Critical Heritage: Beowulf (London: Routledge, 1998).
- Editor, The Oxford Book of Fantasy Stories (London and New York: Oxford University Press, 1994).
- Co-editor (with George Slusser), Fiction 2000: Cyberpunk and the Future of Narrative, (Athens, GA, and London: University of Georgia Press, 1993).
- Editor, The Oxford Book of Science Fiction Stories (London and New York: Oxford University Press, 1992).
- Editor, Fictional Space: Essays on Contemporary Science Fiction (Oxford: Blackwell, 1991).