Sayın Oktan Keleş’in On Altı Yıldız’da sitemizi tanıtarak bizleri onurlandırdığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.
Sutu Boğda Sitesi
Arkeolojik belgeciliğin önemini, yani rivayet okuyucularının önemini yıllardır yazar söylerim.
Bir çok hikaye, rivayet, efsanede nice hakikatler bulunabilir. Mitler, rivayetler dezenformasyona uğramış halleri ile günümüze ulaşmış olabilirler. Bunlar bazen bir romanda, bazen filmlerde, bazen edebiyatın diğer dallarında, hatta hurafelerde meydana çıkabilirler. Hakikatine ulaşmak, araştırmak ve “belge arkeolojisi” dediğim, “rivayet okuyuculuğu” dediğim, ilimle mümkündür.
Çünkü şer cephesi bu rivayet okuyuculuğunu yapar ve avantajlar sağlarlar bir çok alanda. Bu ibareyi acizane ilk Türkiye’de bendeniz kullandım RİVAYET OKUYUCULARI… Sonraları bir çokları, hatta prof’lar dahi kullandı programlarda.
Bizlerden de karşı cephenin tüm metinlerini araştıracak rivayet okuyucularına ihtiyaç var, demiştim. Çünkü; “hikmetli söz, hakikatler sizin yitik hazinenizdir, kafirde dahi olsa alınız!” diyen yüce peygamberimizin işareti bile mevcutken. Bu hikmetli söz, hakikat vs. bazen bir tarihi kişide, romanda, mitolojide vs. karşımıza çıkabilir ama bunu bilmek için araştırmak; inciğini boncuğuna kadar araştırmak gerekli.
İşte öyle bir grup, bana bunu yapmak istediklerini; Kulbak Bilge romanımdan etkilenip orada geçen Sutu Boğda konusundan ilham alıp, bir site kurmak istediklerini ilettiler. Bende “işin ehillerini ekip yapın, şucu bucuymuş diyerek kimseyi dışlamayın, kriteriniz işinizin ehli olsun” tavsiyesiyle “hayırlı olsun” dedim.
“Niyet hayır akibet hayır” yola koyuldular. Takip edeceğim, tıpkı HERAN Sitesi gibi…
“İyice deşin efsaneleri, umuyorum çok cevher çıkaracaksınız” diyerek hayırlı olsun diyorum.
Oktan Keleş