Círdan, Orta Dünya Tarihi’ni okudukça hep denk geldiğimiz, ama kendisini pek tanımadığımız şahsiyetlerden birisidir. Bildiğimiz en önemli anektod, Narya yüzüğünü Gandalf’a teslim edişidir. Bu kadar değerli bir emaneti, ehil olan kişiyi tanıyıp, ona tereddütsüz teslim eden şahsiyeti incelediğimizde, tüm Orta Dünya Tarihi’nin bir tanığını görebiliyoruz.
Círdan, İlk Çağ’da Elfler arasında Nowë ismi ile tanınmaktaydı. Büyük Elf beylerinden, sonradan Orta Dünya’da kalan Elfler’in kralı olacak ve bizlerin daha çok Thingol ismi ile tanıdığımız Elwë’ye sadıktı. İlk Çağ’da Elfler’in Valinor’a doğru olan göçleri sırasında, o dönemde Nowë ismine sahip olan Círdan’ın da en büyük tutkusu Valinor’un ışığını görebilmekti. Ancak Elwë’ye olan sadakati nedeniyle onu bekledi. Fakat Elwë sonrasında Orta Dünya’da Elfler’in Kral’ı olacaktı ve ölümünden önce Valinor’a gitmeyecekti.
Gri Elfler olarak bilinen Teleri halkından olan Nowë, Elwë’yi beklerken Valinor’a giden ilk grupta yer alamadı. Nowë ve halkı, Ulmo’nun onları Valinor’a götürmek için geri dönüşünü beklerken, Nowë Valinor’u görmek için sabırsızlanıyordu ve bu süreyi gemi yapımında ustalaşmak için harcadı. Gemi yapımında o kadar ustalaştı ki, ona bizim bildiğimiz adı olan ve gemi yapıcısı anlamına gelen Círdan ismi verildi.
Círdan, Valinor’a doğru giden ikinci Elf kafilesine de gecikti, ancak bu sefer kalbindeki tutku öylesine güçlüydü ki, kimse gelmese bile tek başına bu yolculuğa çıkmaya karar verdi. İnşa ettiği gemiyi de tamamlamak üzereydi. Tam bu sırada kalbine Valar’dan gelen bir ilham erişti. Valar, Círdan’a gemisinin bu yolculuğa dayanamayacağını söylüyordu; daha da önemlisi Valar Círdan’a çok önemli bir görevi olduğunu ve bu görev tamamlanana kadar onu götürecek hiçbir gemi olamayacağını da söylüyordu. Çünkü görevi şarkılarda yer alacak kadar önemliydi. Bunun üzerine Círdan, gelen bu ilhama razı oldu. Rızasının ardından gözlerinin önünde bir gemi hayali belirdi, ki bu gemi yıllar sonra kendisinin inşa edeceği, Eärendil’i Valinor’a götürecek olan gemilerin en güzeli Vingilótë idi.
İlk Çağ boyunca Círdan başta Finrod olmak üzere, Turgon, Thingol, Fingon gibi Elf Beyleri’ne hep destekçi oldu. Turgon’un ricasıyla Valinor’un yardımını aramak için yedi gemi inşa etti, fakat hiçbirisi Valinor’a ulaşamadı. İlk Çağ’daki en önemli etkisi ise kendi yanında yetiştirdiği Eärendil oldu. İnşa ettiği gemi ise Eärendil’in yolculuğu sonunda göğe yükseltildi.
İkinci Çağ’da artık karalar eskisi gibi değildi ve Círdan’ın şehri Falas, Melkor’un saldırıları sonucunda yıkılmıştı. Círdan ve halkı artık Gri Limanlar olarak bilinen bölgeye yerleşti ve Círdan Gri Limanlar’ın Efendisi oldu. Círdan Númenórlular ile de dostluklar kurdu; onlara ustası olduğu gemi yapımını ve kıyı yapıları inşa etmeyi öğretti.
İkinci Çağ’da ortaya çıkan Annatar (Sauron), Elfler’e yüzük yapımı konusunda bilgi vermeye başlayınca, Galadriel’in yaptığı gibi Círdan da Eregion Elfleri’ni Annatar’ın niyetindeki bulanıklık konusunda uyardı, fakat bu uyarı özellik Celebrimbor tarafından dinlenmedi ve yüzükler dövüldü. Sauron yüzükler için Eregion’a saldırdığında üç Elf yüzüğü kaçırıldı ve Celebrimbor Narya’yı Círdan’a emanet etti. İkinci Çağ’ın en büyük olayı olan Elfler’in ve İnsanlar’ın son İttifak’ında yer alan Círdan, bu savaşta Elf Kralı Gil-galad’ın yaveri olarak yer aldı.
Üçüncü Çağ’a geldiğimizde Círdan artık daha geniş bir alana hükmeden bir Elf Bey’i haline gelmişti. Bu hüküm alanının genişlemesi bir hırs sonucu değil, böyle bir himayenin gerekmesinden ötürü oluşmuştu. Ancak Círdan Gri Limanlar’da ikamet etmeye devam ediyordu. Burada yine çağına etki eden bir hamle ile Narya’yı, Valar’ın elçileri olan Istari arasından Gandalf’a verdi. Üçüncü Çağ boyunca uzayan gölgeye karşı mücadelede Elfler’e ve Dúnedain’e sürekli destek oldu.
Üçüncü Çağ’ın sonunda Yüzük Taşıyıcıları’nı Batı’ya götürecek olan gemiyi hazırlayan yine Círdan oldu. Bu gemide Yüzük Taşıyıcıları’nın yanısıra Gandalf, Galadriel ve Elrond da bulunuyordu. Dördüncü Çağ artık Círdan’ın da Orta Dünya’daki yaşamının sonuydu. Artık denizi geçmek isteyen başka Elf kalmamıştı. Son Gemi ile Círdan ve Celeborn da Orta Dünya’dan ayrıldı ve böylece Orta Dünya’da İlk Elfler’den kimse kalmadı. Círdan ise çağlar boyunca içinde yanan Valinor’u görme tutkusunu uzun süren bir sabrın ardından dindirebildi.
Círdan, Orta Dünya Tarihi’nde derin etkileri olan, ancak bir o kadar da perde arkasında kalan bir şahsiyettir. Valar’a tabiyetinde ve sadakatinde hep sabit kalan Círdan, Valar’ın bir hediyesi olarak Elfler arasında en ileri görüşlü, en basiretli olandır. Gandalf ve Narya hadisesi bunun en önemli göstergesidir. Özellikle Ulmo’nun mesajlarını alan kişiydi. Elflerde çok rastlanmayan uzun bir sakala sahip Círdan’ın gözleri için ise yıldızlar kadar keskin tabiri kullanılmaktadır.
Círdan sabır ve sadakatin birleştiği çok önemli bir şahsiyet olmuştur. Gri Limanlar’da kendi zamanı gelene kadar beklemiş, dokunabildiği ölçüde hadiselere müdahale etmiştir. Kendisi için şöyle söylenir:
Metnin Aslı
At the Grey Havens dwelt Círdan the Shipwright, and some say he dwells there still, until the Last Ship sets sail into the West.
J.R.R. Tolkien / The Lord of the Rings / Appendix A /
Eriador, Arnor, and the Heirs of IsildurÇevirisi
Gemi Yapıcısı Círdan gri Limanlar’da ikamet eder, ve bazıları hala orada ikamet ettiğini söylerler, Son Gemi Batı’ya doğru yelken açana dek.
J.R.R. Tolkien / The Lord of the Rings / Eklentiler A /
Eriador, Arnor, ve Isildur’un Varisleri
“Cirdan” İllüstrasyonu © kimberly80