Roverandom – Bölüm 8

0

Rover büyük deniz felaketinin ardından, kendisini oyuncak haline getiren büyücüyle beraber sahile varır. Burası onun artık eski haline döneceği yerdir. Artaxerxes, denizin altındaki yüksek makamını, Rover’ın sebep olduğunu bilmediği büyük ejderha felaketinden sonraki karmaşayı yönetemeyerek kaybetmişti. Sahilde Rover’ın isteğini yerine getirdi ve Rover artık eskisi gibi normal boyutlarda bir köpek oldu.

Kahramanımız zelle ve düşüş sıralamasıyla takip ettiğimiz yolculuğunun kurtuluş kısmını sahilde tamamlar. Sahil Arapça’da sühûlet kelimesiyle kök kardeşidir ve kolaylığın olduğu yer anlamına gelir. Hareketin hiç bitmediği, devamlı ve arka arkaya milyonlarca dalganın olduğu, milyarlarca ton suyun durmaksızın yer değiştirdiği ve çoğu yerinde fırtınaların, girdapların, korku ve dehşetin koptuğu denizlerin bittiği, hareketin ve diğerlerinin durduğu yer olan sahil, adı gibi bir kolaylık ve ferahlık yeridir. Kum ve toprak, insan için, emniyet hissi verir ve durduğunuz yerde durabilmenin, hareketsizliğin dinginliği vardır. Sahil kelimesini bu anlamda çok hoş bulurum.

Hazret-i Yunus peygamber, günah ve yanlışlıkların içine düşmüş bir topluluğun içinde doğru olanı beyan eden, yanlıştan sakındıran uslûbunun karşılık görmemesi karşısında bir karar vermişti. Toplumun akıbetini görme imkânına sahip bir peygamber olarak, yanlıştan dönmemeye yönelik inad ve ısrarlar onu bulunduğu yeri terk etmeye yöneltmişti. Tefsircilerin yorumuyla ifade edersek, Allah ile olan peygamberlere has irtibatında bu fiiline yönelik açık bir izin veya emir almamış olduğu için, şehrini ve hemşehrîsi kimseleri arkasında bırakması zelle hükmünde yorumlanmıştır. Gemi yolculuğunun fırtına içinde kalması, gemiden atılmasına sebebiyet veren olaylar zinciri, atıldığı denizde balık tarafından yutulması, balık ile kaç bin fersah bilemediğimiz derin sularda yolculuk etmesi ve içine çekildiği tüm bu dehşetli tecrübelerin karşısında kalbinde uyanan his ve duası, sahilde biten yolun ana fikri olur.

Artaxerxes, artık gerçek bir köpeğe dönüştürdüğü Roverandom ve sahibi

Artaxerxes, artık gerçek bir köpeğe dönüştürdüğü Roverandom ve sahibi

Ben Kur’an’a inanıyorum. Ayetlerinde geçen hadiselerin vuku bulduğuna da. Bir insanın kendisini yutup taşıyacak büyüklükte bir balığın karnında kapkaranlık bir şekilde gitmesi dile kolay bir hadise. Bunun yaşandığına inanan biri olarak, bu olayın inandığım bir kitapta beyan ediliyor olması; yani gerçek olması başlı başına çarpıcı bir durumdur. Rivayet edilen bazı hadislerde yolculuğun diğer günün akşamına kadar olduğu, bazısında ise günler sürdüğü ifade ediliyor. Kıssanın temel üç unsuru mevcut. Bunlardan birisi gecedir. Diğeri denizdir, diğeri de balıktır. Son bulduğu yer sahildir, son bulmasına vesile kılınan husus ise, nefsin zulmetmesinin kınanması, dolayısıyla kişinin kendi kendini kınamasıdır.

Ben bir form benzerliği kuruyorum. Rover, karikatür bir çocuk hikâyesi olarak karşımızda duruyor. Çocuk dili ve fantastikliği içinde anlatılan kısa bir hikâye. Zelle, düşüş, kurtuluş sırası içinde Ay ve geceyle tanışan, denizin derinliklerine giden, balığın karnına mecbur kalan, kendini keşfeden ve kendinin farkında olmaya başlayan ve kendini kınayan bir karakter olarak sahibini arayan birine dönüşür. Halbuki başta bir şey ya da bir kimseyi araması söz konusu değildir. Arayış denilen olgu ile kendi kendisini farketmesiyle beraber tanışır.

Rover, isim mânâsıyla gezgin, küçülmek suretiyle kıyas yoluyla kendi boyutuna, kendiliğine uyanmıştı. Gezdiği yerlerde kendi gibi başkalarını gördükçe, -andom (ikincillik, tâli olma) ekini almanın bir hikmeti olarak, benlik-senlik kavramını aklına yaklaştırdı. Kaybın telafisi için nedamet duygusuyla tanıştı, baştaki kararsız hallerini terketti ve kendini kınadı. Sahibine dönme hedefine kitlendi ve sahile vardı. Sahil, nefsin kolaylık bulduğu, bir çeşit kutlama yeri oldu ve son yürüyüşünü sahibine yaptı. Adı artık Roverandom olmuştu, çünkü sahibi olan çocuk, rüyasında gördüklerini ve Rover ile Ay’da yaptığı buluşmayı, Ay’daki Adam’ın sözlerini hatırlıyordu. Rover artık yeni bir hal kazanmış, Roverandom olmuştu.


‘Roverandom Sahilde’ İllüstrasyonu © Zhong Du
Paylaşın.

Yazar Hakkında

Leave A Reply