Narsil ve Andúril

3

İsimleri olan kılıçlar, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion başta olmak üzere Efsane-i Tolkien (Tolkien’s Legendarium) okurları için pek sık rastlanılan bir durumdur. Bu kılıçlardan en önemlilerinden birisi, Aragorn’un sahip olduğu ve adı önce Narsil ardından yeninden dövülmüş haliyle Andúril olan kılıçtır.

İlk Çağ’da bir cüce demirci olan Telchar tarafından dövülen ve Narsil olarak adlandırılan kılıç, Númenor’un ilk kralı ve Elrond’un kardeşi olan Elros’un kılıcı olarak bilinmektedir. Quenya dilinde “kızıl ve beyaz alev” anlamına gelen Narsil’in bu şekilde adlandırılmasının sebebi, bu iki renkte parıldayarak, hem Güneş’in ışığını hem de Ay’ın ışığını beraber simgeliyor oluşundandır. İkinci Çağ’da bu kılıcı Elendil’in elinde,  Son İttifak’ın Sauron’u kuşattığı zamanda görürüz. Elendil, Sauron tarafından öldürüldüğünde kılıç da Elendil’in altında kalarak kırılır ve ışığı, parıltısı kaybolur. Isildur da son anda bu kılıcın kırılan parçalarını Sauron’un parmağından Yüzük’ü almak için kullanır ve böylelikle Sauron’u mağlup eder. 

Isildur, Ferah Çayırlar’da öldürüldüğünde Narsil’in kırılan parçaları yanındadır ve sağ kalan yaveri Ohtar tarafından kurtarılır. Ohtar bu kılıcın parçalarını, Isildur’un en küçük oğlu Valandil’in o sırada bulunduğu Rivendell’e götürür. Elrond da bir zamanlar kardeşine ait olan bu kılıcı Rivendell’de emaneten tutar ve kılıcın Sauron ve Yüzük ortaya çıkana kadar tekrar dövülmeyeceğine dair bir öngörüde/kehanette bulunur.

Elrond’un Divanı’na gelen misafirlerden birisi de bilindiği gibi Gondor Vekilharcı Denethor’un oğlu olan Boromir’dir. Boromir’in Rivendell’e geliş amacı aslında Divan’a katılmak değil, kardeşi Faramir’in gördüğü rüyayı danışmak içindir. Boromir bu rüyayı kardeşinin bir kaç kez, kendisinin de bir kez gördüğünü söyler:

Bu rüyada gökyüzünün doğusunun karardığını gördüm; bir de gitgide büyüyen bir gökgürültüsü vardı, fakat Batı’da soluk bir ışık hala dayanıyordu ve bu ışığın içinden uzak ama berrak bir sesin haykırdığını duydum:

‘Kırılmış olan Kılıç’ı ara;
Onu İmladris’de bulacaksın;
Orada Morgul büyülerinden güçlü
Öğütler alacaksın.
Göreceksin beliren alameti,
Kıyameti haber verecek sana;
Uyanacak Isildur’un Felaketi,
Ve Buçukluk atılacak öne.’

J.R.R. Tolkien / Yüzüklerin Efendisi / Yüzük Kardeşliği / Elrond’un Divanı

Boromir ve Faramir, bu rüyanın hikmetini önce babaları Denethor’a sorarlar, Denethor’da onlara Imladris’in Rivendell’in bir diğer adı olduğunu söyler, fakat daha fazla bir yorumda bulunmaz. Bunun ardından önce Faramir Rivendell’e gelmek istese de Denethor gönülsüzce Boromir’in gitmesine izin verir. Isildur’un Felaketi, Tek Yüzük’ün ortaya çıktığı Elrond’un Divanı’nda anlaşılır ve kırılan kılıç tekrar dövülür ve Aragorn bu kılıca Andúril, Batı’nın Alevi adını verir.

Yeniden dövülen kılıç bir nevi Isildur’un bıraktığı vazifenin kaldığı yerden devam ediyor olmasının bir simgesidir. Örneğin, Dunharrow’daki ölüler ordusunu da Aragorn ile birlikte savaşmaya ikna eden Aragorn’un elindeki Andúril’dir. Isildur’a olan sözlerinden dönen ve Son İttifak’a katılmayan bu savaşçılar, Isildur tarafından lanetlenmiştir. Aragorn’a, yani Isildur’un varisine tabi olmaları onların üzerlerindeki bu lanetin kalkmasını sağlayacaktır. 

Narsil’in en önemli özelliği iki krallığın yani Gondor ve Arnor tahtlarının birleşik olduğu dönemi de simgeliyor olmasıdır. Kırılan Narsil gibi, Isildur’un vefatının ardından iki krallık da ayrılmıştır. Bu iki krallığın birleşerek tek bir hüküm altında olmalarının alameti de yeniden dövülen kılıçtır. Aragorn döneminde tekrar dövülen kılıç ile beraber iki krallık da birleşecek ve Aragorn bu iki krallığın ortak hükümdarı olacaktır. 

Yeniden dövülen kılıç bir manada Tek Yüzük’ün zıddı bir nesnedir. Tek Yüzük, Sauron’a nasıl hüküm ve kudreti çağırıştırıyorsa, yeniden dövülen kılıç da mağlubiyeti hatırlatmaktadır. Bu kılıcı taşıyan bir elin olması ise, Sauron’un en büyük düşmanının ortaya çıkması anlamına gelmektedir. 

Paylaşın.

Yazar Hakkında

3 yorum

  1. Ömer Faruk on

    Narsilin hikayesi ile Frodo’nun hikayesine birlikte bakarsak iki hikayenin de bize ortak birşey anlattığını düşünüyorum. Düşmana karşı kazanılan iki zaferinde deyim yerindeyse büyüklük, tamlıktan ziyade buçuklukla eksiklikle kazanıldığını gösteriyor. Saurondan yüzük kopartılırken Narsil de tam bütün bir kılıç değildi ve zaferi getiren hamle bir buçukluğun kırılmış bir kılıçla geldi. Aynı hikmet buçukluk diye anılan Frodo’yla da bir kez daha meydana geldi. Anlaşılan o ki düşmana karşı galibiyet niceliksel bir üstünlükten ziyade acziyetle eksiklikle ve o eksikligi tamamlayan O’nun ile kazanılıyor. Güzel makaleniz için teşekkürler.

    • Hoş bir tespit. Eserin çok merkezindeki bir temanın önemli bir tatbikini yakalamışsınız. Elinize sağlık.

Leave A Reply