Hayatın Amacı Nedir? – Bölüm 2

2

Bu bölümde, ilk bölümde ilk yarısını yayına hazırladığımız, J.R.R. Tolkien’in mektuplarından 310 numaralı mektubun çevirisinden devam ediyoruz:

… Ancak bunlar sadece küçük sorulara verilen cevaplardır. Daha büyüklerine cevap yoktur, çünkü bu Tanrı’nın mutlak bilgisini gerektirir ki, bu da ulaşılamazdır. Eğer neden Tanrı’nın bizi tasarımı içerisine aldığını sorarsak, ‘çünkü O Yaptı’ demekten daha fazla bir şey söyleyemeyiz. 

Eğer zatı olan bir Tanrı’ya inanmıyorsan, ‘Hayatın amacı nedir?’ sorusu sorulamaz ve cevaplanamaz olur. Bu soruyu kime ya da neye yönelteceksin ki? Ama yine de Kainat’ın garip bir köşesinde (ya da köşelerinde) soru soran zihinleri olan ve bu soruları cevaplamaya çalışan varlıklar gelişmişler, bu tuhaf varlıklardan birisine yöneltebilirsin. Onlardan birisi olarak şunu söylemeye cüret etmeliyim (manasız bir kibirle Kainat adına konuşarak): ‘Ben Ben’im. Bunun hakkında yapabileceğin hiç bir şey yok. Benim ne olduğumu bulmaya çalışabilirsin, ama asla başaramazsın. Ve senin neden bilmek istediğini de ben bilmiyorum. Belki de bilgi için bilme tutkusu, Tanrı dediğin varlığa yönelttiğin dualarla alakalıdır. En üst noktalarında O’nu sadece yüceltiyor görünüyorlar, O olduğu gibi olduğu için, ve O’nun yaptıklarını, yaptığı gibi yaptığı için.’

Zatı olan bir Tanrı’ya, Yaratıcı’ya, inananlar, Kainat’ın kendisinin tapılacak olmadığını düşünürler, yine de onun (Kainatın) adanmışçasına incelenmesi O’nun yüceltilmesinin yollarından birisidir. Ve hem dünyanın içinde olan hem de dünyanın bir parçası olan bizlerin yaşayan canlılar olarak, Tanrı hakkındaki fikirlerimiz ve bunları ifade şeklimiz büyük oranda doğayı kendi üzerimizden okumamız türetmiştir. (Bunun yanında hem tüm insanlara hitaben hem de bazı özel kişilere hitaben vahiy/açıklanan sırlar mevcuttur.)

Yani şöyle söylenilebilir ki, hayatın temel amacı, herhangi birimiz için, Tanrı hakkındaki bilgimizi kendi kabiliyetimizce ne yapıp edip arttırmak, ve bundan dolayı tenzih etmek, hamdetmek, şükretmektir. Tıpkı Gloria in Excelsis’de söylediğimiz gibi: ‘Laudamus te, benedicamus te, adoramus te, glorificamus te, gratias agimus tibi propter magnam gloriam tuam.’ Seni tenzih ederiz, seni kutsal biliriz, sana ibadet ederiz, sana hamdederiz, ihtişamının büyüklüğü için sana şükrederiz.*

Ve bu yüceltme anlarında, tüm yaratılmış şeyleri koromuza katılmaya davet edebiliriz, onların adına konuşarak, tıpkı 148. mezmur’da olduğu gibi, Danyal’ın 3 Çocuğu’nun Şarkısı’nda… tüm dağlar ve tepeler, tüm çiçekler ve ormanlar, tüm sürünen ve kanatlarıyla uçan şeyler. Bu çok çok uzun ve aynı zamanda çok çok kısa – böyle bir soru için.

J.R.R. Tolkien / J.R.R. Tolkien’in Mektupları / 310. Mektup

* Gloria in Excelsis Deo: Bir Hristiyan İlahisi
Paylaşın.

Yazar Hakkında

2 yorum

  1. Mektup insanın nefesini kesen bir içerik saklamakta. Tolkien’in bu hıristiyan ilahisini burada almasının bir nedeni var.
    “‘Laudamus te, benedicamus te, adoramus te, glorificamus te, gratias agimus tibi propter magnam gloriam tuam.’ Seni tenzih ederiz, seni kutsal biliriz, sana ibadet ederiz, sana hamdederiz, ihtişamının büyüklüğü için sana şükrederiz.*
    Bunu kendi başımıza anlamamız mümkün değildir. Bu Kainatın sünnetidir ki bundan dışarı çıkış mümkün değildir. Kimisi bunları insanları köleleştirmek kullanmış cilt cilt kitapları anlamsız felsefe kırıntılarıyla doldurmuş okuyana hiç bir fayda vermemiştir. İlahiye bakınız 1 cümle yetti. Fakat Münir Derman Hazretleri cilt cilt yazılan kitapların yerine bunu sadece 1 makalede anlatmıştır.
    http://www.onaltiyildiz.com/?haber,3586
    Makaleden küçük bir alıntı.
    “Kur’anda: Yıldız cemi olarak ifade edilir. (Nücum). Müfret olarak (necm) çemen manasınadır. Kur’anda: Seyyare. Seyyarat. Kevkep. Kevakip. (Mevakiil nücıım) Yıldızların mevkileri. Burada derin bir mana gizlidir. Bu mevkilere de Allah’ın, yemini kasemi vardır. Buradaki (kasem) kelimesi bu benim isimdir. Doğrudur. Siz de
    doğrulayın demektir. Allah kime karşı doğruluğunu isbat etmek için yemin, edecektir. Hâşâ. Böyle bir şey yoktur. O halde kasemdeki sır başkadır. Onu anlamaya çalış istersen. Düşünme. Fikir yürütme. Aklı zorlamadan zedelemeden…”
    Bu alıntı sadece bu konu içindir makalenin tamamı hazmedilirse Kainatın görünüşünde ki nedenler anlaşılır. Alıntı da bir Kasem yani Yemin vardır. Bu benim ismimdir diyor. Siz de doğrulayın yani anlayın Yakinlik gelsin ferahlayın bildikçe anlayın demek oluyor. Kesem yerleredir. Yani işaret olunan noktaları fark ettik ve bunu senin yarattığına emin olduk gibi. Ve bu işaretleri Fussilet Suresi 53 Ayeti hükmünce yakin olarak onayladık gibi. Bunları Büyük Veliler ancak bilir ki bu büyük Velilerden bir tanesi Münir Derman Hazretleridir. Gerisi kofti felsefe yapmaya çalışır yapamaz da felsefe bilmek işidir. Onlar şu şunu demiş bu bunu demiş diye tekrar yapar ancak. çünkü Hikmet kendilerine açılmamıştır. Tolkien bu ilahiyi seçmesinde ki neden budur. Yüksek perdeden seçmiştir. Ve bir kere daha hayranlığımızı kazanmıştır. Teşekkürler emeğiniz için bizim için o kadar çalışıp çevirdiniz Allah karşılığını versin İnşallah.

  2. Çok faydalı bir yazıydı. Alacanın yorumu da çok güzeldi. İnşallah daha umulmadık gizli mektuplara ulaşırsınız ve kamoyunu aydınlatırsınız. Yorumlarınızıda,bekleriz yazı ile beraber. Hayranlıkla takip ediyoruz.

Leave A Reply